Verbod op microplastics

De Europese Commissie heeft op 25 september nieuwe maatregelen aangekondigd tegen microplastics om het milieu te beschermen. De Europese lidstaten hebben hiermee ingestemd. De nieuwe regels worden toegevoegd aan de EU-wetgeving (inzake chemische stoffen Reachverordening). Het besluit geldt niet alleen voor nagelproducten zoals losse glitters.

Het verbod op losse glitters heeft geleid tot wat oproer in de nagelbranche. Zou dit betekenen dat wij geen glitters meer kunnen toevoegen aan onze nagelproducten en niet meer kunnen gebruiken bij nailart? Zeker niet! Zolang de glitters zijn verwerkt in een product en worden ‘ingekapseld’ in bijvoorbeeld gel of onder een topcoat is het gebruik nog toegestaan. Dit geldt in ieder geval tot 2035. Het verbod komt niet zomaar, al in 2018 stemde het Europees Parlement al in met een verbod op microplastics in cosmetica.

Het is geen nieuws dat microplastics een serieus probleem vormen voor ons milieu. Ze komen in ons water en in onze grond terecht, worden opgenomen door dieren en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor zowel mens als dier.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn heel kleine plastic deeltjes, kleiner dan vijf millimeter, die vrijkomen bij het gebruik van alledaagse plastic producten, zoals shampoo, tandpasta en make-up. Naar schatting komen er in de Europese Unie jaarlijks 42.000 ton microplastics vrij die opzettelijk aan producten worden toegevoegd.

Er geldt een overgangstermijn van 12 jaar. De overgangsperiode bestaat om bedrijven de tijd hebben om hun productieprocessen aan te passen en nieuwe producten zonder microplastics op de markt te brengen. Het zou dus goed kunnen zijn dat er nieuwe alternatieven worden ontwikkeld als vervanger van de huidige hobby en professionele glitters.

Vanaf 17 oktober 2031 tot 16 oktober 2035 moeten deze producten, om binnen de EU verkocht te mogen blijven worden, voorzien zijn van een etiket waarop staat dat ze microplastics bevatten.

Controle

De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de nationale toezichthouder van de wetgeving. Dat houdt in dat deze organisatie op Nederlandse bodem controleert of de wetgeving wordt nageleefd. De NVWA geeft aan dat zij werken op basis van meldingen en projectmatig.

Op het gebied van cosmetica ligt de focus op stoffen waarbij de risico’s voor de gezondheid het grootst zijn. Denk aan chemische stoffen die effect kunnen hebben op het nageslacht of stoffen die kankerwerkend zijn. Microplastics kunnen risicovol zijn voor de mens, maar ze zijn in de basis vooral een milieu issue.

Groothandels mogen losse glitters die ingekapseld worden op de kunstnagel tot 16 oktober 2035 verkopen aan bedrijven (nagelstylisten). Zij mogen dit product dus niet verkopen aan consumenten. 16 oktober 2035 moeten de glitters volledig uit de schappen verdwijnen.

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: